Haemme lapsiperheitä Åbo Akademin psykologian laitoksen tutkimukseen, jossa tutkimme lasten mielikuvia vanhemmistaan.

Sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia on tutkittu laajasti ja tulokset ovat osoittaneet, että sateenkaariperheiden lapset voivat vähintään yhtä hyvin kuin eri sukupuolta olevien vanhempien lapset. Siitä, minkälaisia mielikuvia lapsilla on samaa ja eri sukupuolta olevista vanhemmista, tiedetään kuitenkin erittäin vähän. Tässä tutkimuksessa olemme kiinnostuneita kartoittamaan kyseisiä mielikuvia.

 

Tutkimukseen voi osallistua pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Pietarsaaressa. Keräämme aineistoa marraskuun ja joulukuun aikana. Tutkimusasetelman kannalta on tärkeää, että molemmat vanhemmat ovat olleet mukana lapsen elämässä varhaisesta vaiheesta lähtien, ja tällä hetkellä asuvat lapsen kanssa. Tutkimukseen voi osallistua vanhempien ensimmäiseksi syntynyt tai vanhin lapsi, joka on tällä hetkellä 4–12-vuotias. Osallistujiksi haemme perheitä, joissa on kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa, joista yksi on lapsen biologinen vanhempi.

 

Tutkimus koostuu neljästä tehtävästä, jotka lapsi tekee tutkijan avustamana. Tutkimuksen kesto on noin 1–2 tuntia. Tehtävät ovat leikinomaisia ja suunniteltu niin, että ne ovat lapsen kannalta hauskoja ja mahdollisimman yksinkertaisia. Testaus voidaan tehdä suomeksi tai ruotsiksi lapsen vahvemman kielen mukaan. Opintojensa loppuvaiheessa oleva psykologian opiskelija Heidi Martelin suorittaa testaukset psykologian tohtori Jan Antfolkin ohjaamana.

 

Kaksi ensimmäistä tehtävää liittyy lapsen mielikuviin kummastakin vanhemmasta. Tehtävissä kartoitetaan vanhempia koskevia mielleyhtymiä sekä lapsen ajatuksia erilaisten kuvausten paikkansapitävyydestä kummankin vanhemman kohdalla. Kumpikaan näistä tehtävistä ei ole erityisen vaativa, mutta yhdessä niistä tulisi vastata mahdollisimman nopeasti. Kolmannessa tehtävässä luetaan neljän aikuisen kertomia asioita itsestään, ja lasta pyydetään jälkeenpäin muistamaan kuka sanoi mitäkin. Tämän tehtävän avulla tutkimme millä tavalla lapsi jäsentää tietoa uusista ihmisistä. Viimeisessä tehtävässä lapsi jakaa karkkeja vanhemmilleen sekä itselleen, ja saa kokeen lopuksi (vanhempien luvalla) ottaa karkit mukaansa kotiin. Saadaksemme lisätietoa osallistuvista perheistä, pyydämme myös vanhempia täyttämään vanhemmuuteen liittyvän kyselyn.

                                                                                             

Kaikkien tehtävien tulokset säilytetään anonyymisti. Tutkimuksen tuloksia tarkastellaan ja raportoidaan ainoastaan ryhmätasolla, eikä yksittäisen lapsen tuloksien tunnistaminen tällöin ole mahdollista. Tutkimukseen osallistumisen voi myös halutessaan keskeyttää koska tahansa, tehtävien tekemisen aikana tai näiden jälkeen.

 

Osallistumisenne tutkimukseemme antaisi meille erittäin arvokasta tietoa lapsen mielen toiminnasta. Kiitokseksi osallistumisesta arvomme osallistujien kesken kaksi perhelippua Heurekaan tai muuhun vastaavaan kohteeseen osallistujan kotikunnan läheisyydessä. Jos olette kiinnostuneita osallistumaan tutkimukseen, tai teillä on kysyttävää tutkimukseen liittyen, pyydämme ottamaan yhteyttä tutkimusavustaja Heidi Marteliniin (heidi.martelin@abo.fi). Pyydämme kiinnostuneita perheitä myös ehdottamaan sopivaa testausajankohtaa sähköpostitse.

 

Ystävällisin terveisin,

 

Heidi Martelin, tutkimusavustaja

Jan Antfolk, yliopistotutkija

© 2023 by Hunter & Thompson. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now